CENTRO DARBO LAIKAS

8.00–20.00

PROJEKTAS

Nuorodos

Edukaciniu patirciu bankas

 

logo sm 118

Pagalba

logo footer sm

  

Tv linija

tevu linija internetas

emokykla logo

  

Beneris vieinimui Nr 1

 

 

 

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

VASARA STIKLAINYJE – DARŽOVIŲ RAUGIMAS

         103Trumpėjanti rudens diena mums dovanoja spalvotų lapų čiužėjimą, voratinklių gijose blizgantį rasos lašą,  išskrendančių paukščių atsisveikinimo šūksnius... Dar ruduo dovanoja kaip atlygį už vasaros darbus gausų derlių. Išauginti derlių – tik pusė darbo. Kita pusė – pasirūpinti, kad įdėtas triūsas teiktų džiaugsmą  kaip galima ilgiau. Kaip ruošti atsargas žiemai? Kaip paruošti, kad patiktų šeimynai? Kaip paruošti, kad būtų ne tik sotu, bet ir sveika?
          Rugsėjo 6 dieną Sudeikių daugiafunkcio centro darbuotojai ir bendrijos „Tėviškės pastogė“ nariai rinkosi į praktinį užsiėmimą „Vasara stiklainyje – daržovių raugimas“. Užsiėmimo metu Sudeikių medicinos punkto bendruomenės slaugytoja Dalia Braukylienė supažindino su daržovių rauginimo privalumais, pasidalino asmenine daržovių rauginimo patirtimi. Specialistė pažymėjo, kad šiuolaikiniame gyvenime, kai visi skubam ir kemšam perdirbtą, chemizuotą maistą, labai verta ir svarbu prisiminti šį seną, laiko patikrintą konservavimo metodą ir  prisiruošti kiek galima daugiau atsargų žiemai... Rau­gin­tos dar­žo­vės – tai bū­das, leidžiantis su­kaup­ti žie­mai vi­ta­mi­nų  tur­tin­gas at­sar­gas. Juk daugelis mūsų vartojamų ir mėgstamų produktų yra pagaminti rauginimo būdu: duona, sūris, vynas, alus, sidras, actas, jogurtas, kefyras, rūgpienis, sojos padažas, rauginti kopūstai, agurkai, vaisiai ir žalumynai.
         Bendrijos pirmininkė Birutė Kubilienė, pati būdama maisto gaminimo specialistė,  pasidalino savo pamąstymais apie daržovių rauginimą: jos manymu, rauginimas paprastas daržoves paverčia supermaistu, tai yra jame ne tik išsaugomos maistingosios medžiagos, bet jis dar tampa praturtintas probiotikais ir yra lengviau virškinamas.
      Užsiėmimo dalyviai Centre raugė cukinijas, agurkus, pomidorus, burokėlius. Daugelis susidomėję klausė  užsiėmimo dalyvės Irenos pasakojimo apie burokėlių lapų raugimą rudenį.
         O vaišinantis karštomis bulvėmis su raugintais agurkais ir kastiniu buvo dalijamasi įvairiais daržovių ruošimo žiemai receptais, patarimais ir mintimis apie planuojamas veiklas ilgais rudens vakarais.
                                                                                                                                          Rasa

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://sudeikiai.utena.lm.lt/images/2017/foto/ruduobutelyje20170906